Količina ugljen-monoksida u petočlane turske porodice iznosila je 300ppm (parts per million), a dozvoljena je između 0,5 i 5ppm!

SANKT PELTEN - Petočlana turska porodica posle roštiljijade u svom domu jedva ostala živa.

Oni su nedelju popodne pripremali roštilj u svojoj bašti u Dojč-Vagramu. Kada su predveče ušli u kuću bilo im je hladno, pa je otac (50) došao na ideju da u hodnik unese još uvek topao roštilj kako bi ugrejao sobu. Deca od 5 i 11 godina ubrzo su počela da se žale na jaku mučninu. Otac je smesta alarmirao hitnu pomoć, misleći da su se otrovali hranom. Kada su lekari stigli ustanovili su da je u pitanju mnogo opasnije trovanje - ugljen-monoksidom.

Čitava porodica odmah je prebačena u bečku bolnicu Donauspital, a na teren je izašlo 45 vatrogasaca. Oni su u kući zatekli roštilj u kome je još dogorevao užareni ugalj i odmah pootvarali prozore da izađu otrovni gasovi.

Merni instrumenti su ustanovili da je količina ugljen-monoksida u kući po dolasku vatrogasaca iznosila 300ppm (parts per million), a dozvoljena je između 0,5 i 5ppm! Pravo je čudo da su svi ostali živi.