Među 40 evropskih država, najveću stopu obolevanja od karcinoma pluća ima Mađarska, zatim Makedonija a na trećem mestu je Srbija sa 99 obolelih na 100.000 stanovnika

BEČ - U Beču se do 2. decembra održava 14. kongres o raku pluća. Na njemu sudeluje i više srpskih lekara za borbu protiv ove teške bolesti, onkologa, pulmologa i drugih specijalista.

"Rak pluća postao je veliki i ozbiljan zdravstveni problem u Srednjoj Evropi", izjavio je za Kurir predsednik kongresa, dr. Robert Pirker iz bečke Opšte bolnice.

Svetska statistika za 2012. godinu pokazuje da je rak pluća četvrta najčešća vrsta raka, sa oko 410.000 novootkrivenih slučajeva godišnje. Ono što je poražavajuće je da je rak pluća najveći ubica od svih vrsta karcinoma. Od ove bolesti 2012. u svetu je umrlo čak 353.000 ljudi.

U mnogim državama sveta, pogotovo u Srednjoj, Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi, rak pluća je najčešća vrsta raka kod muškaraca, a druga najčešća vrsta raka kod žena. Poslednjih godina, u sve više evropskih zemalja žene češće obolevaju od raka pluća nego od raka dojke, koji je dugo vremena bio najučestaliji rak među ženskim stanovništvom.

Među 40 evropskih država, najveću stopu obolevanja ima Mađarska. Na svakih 100.000 stanovnika Mađarske godišnje se otkrije 109 obolelih od raka pluća. Druga je Makedonija (102), a na trećem mestu je Srbija (99), dok je Poljska (90) četvrta. Najmanju stopu obolevanja u Evropi ima Švedska (29). Austrija je negde u sredini, sa 54 novodijagnostifikovanih pacijenata na 100.000 stanovnika.

Rak pluća je bolest koja se može izbeći, podseća dr. Andrea Mon-Štaudner (Andrea Mohn-Staudner), iz specijalizovane bolnice za plućne bolesti.

„U Austriji i Srednjoj Evropi se u 85 slučajeva obolelih od raka pluća radi o pušačima ili bivšim pušačima. Jedna nemačka studija pokazuje da dugogodišnji pušač ima 24 puta veći rizik obolevanja od raka pluća nego što ga ima nepušač.“ Dr. Mon-Štaudner ukazuje da pasivno pušenje (kada nepušač redovno, godinama udiše dim pušača iz okoline) takođe povećava rizik obolevanja od raka pluća, za otprilike 25 procenata.

Prema jednoj novijoj studiji od 34 evropske zemlje, Austrija je trenutno poslednja po ukupnim državnim merama za kontrolu duvana. Doktorka Mon-Štaudner zato pozdravlja nastojanja savezne austrijske ministarke zdravlja dr. Sabine Oberhauser (Sabine Oberhauser, SPÖ), koja želi uvesti apsolutnu zabranu pušenja u ugostiteljstvu.

Preživi samo 15 posto oboplelih!

Uprkos brzom razvoju dijagnostičkih i terapijskih metoda, prognoza kod raka pluća je generalno loša. Samo 15 odsto pacijenata dugoročno preživi ovu bolest. Prof. Pirker kaže da je najveći problem što se rak pluća obično otkrije u kasnijim fazama, kada je bolest metastazirala, već se nezaustavljivo proširila po organizmu.