Kajsije iz Vahaua su bile jedan od prvih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koje je Austrija zaštitila u EU oznakom geografskog porekla

BEČ - U austrijskom Špicu na obali Dunava ovog vikenda održava se "Festival kajsija iz Vahaua". Oko trga uz crkvu u ovom gradiću postavljena je "Trasa kajsija", sa plesom u narodnim nošnjama i štandovima prepunim specijalitetima od ovog voća, kao i jedinstvenim "automatom za knedle od kajsija".

U donjeustrijskoj regiji Vahau (Wachau) ovih dana u jeku je berba nadaleko poznatih kajsija (Wachauer Marillen), koje se smatraju najboljima u zemlji.

kajsije-vahau-austrija.jpg
Foto: Xell/commons.wikimedia.org


Kajsije iz Vahaua su bile jedan od prvih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koje je Austrija zaštitila u EU oznakom geografskog porekla. Oznaku "Originalne kajsije iz Vahaua" ne može da ima ni svaka kajsija iz ovog područja, a kamoli one koje nisu odavde.

kajsije-austrija.jpg
Foto: Donau Niederösterreich /Gregor Semrad


Na mnogim pijacima, kioscima, ali i direktno, od mnogih poljoprivrednika između gradova Melka i Kremsa sada se mogu kupiti kajsije iz Vahaua koji je odavno omiljen izletnički cilj, ne samo za Austrijance.

Reč je o području uz Dunav između gradova Melka i Kremsa. Cela regija Vahau uz Dunav je na UNESCO-voj listi Svetskog nasleđa, i to istovremeno i kao područje izuzetnog kulturnog nasleđa i kao svetski izuzetno prirodno nasleđe.

vajskirhen-kajsije-austrija.jpg
Foto: Bauer Karl/commons.wikimedia.org

Dunav ovde krivuda između bregova sa vinogradima i voćnjacima, na čijim vrhovima su od pamtiveka brojne tvrđave, zamkovi i manastiri. Mnogi posetioci dolaze ovde da se brodićima ili čamcima provezu između Melka i Kremsa, voze bicikl na ovom delu Dunavskog biciklističkog puta, ili da na druge načine uživaju u prirodi, vinu, kajsijama i raznim kulinarskim specijalitetima.

Ne mogu dugo da stoje sveže

Kajsije iz Vahaua su specifične po posebnom, punom voćnom ukusu. Ako se ne kupi pekmez od ovih kajsija ili neki drugi proizvod nego se nabave sveže, onda se moraju odmah pojesti ili brzo preraditi. Ovdašnje sorte karakteriše, između ostalog, tanka i osetljiva koža.