BEČ - Svirepo ubistvo čistačice Marie E. (54) na Brunenmarktu kojoj je Kenijac Francis N. (21) metalnom šipkom razbio glavu potreslo je celu zemlju

kenijac koji je izvršio mnogobrojna krivična dela ilegalno je boravi u Austriji. Živeo je kažu na Brunenmarktu, i poznat je stanovnicima koji žive u blizini ove pijace, kao i socijalnim radnicima, ali niko nije reagovao, iako je bio često bio veoma agresivan, razbijao prozore, mokrio po ulazima.

Sistem je očigledbno zakazao, a ni policija nije reagovala pravovremeno. On je uoči ubistva u utorak privođen zboj remećenja javnog reda i ispitivan, ali nije uhapšen iako je ilegalno boravio u zemlji, a samo nekoliko sati kasnije izmasakrirao je nesrećnu ženu.

ubica-bec.jpg
Printscreen Oe24.at 

"To je potpuno nerazumljivo„ rekao je ombudsman Peter Fihtenbauer, koji zahteva pokretanje istrage kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu policije.

Od kada je 2008. godine, tada 13-godišnji Kenijac došao u Austriju privođen je u policiju zbog dilovanja marihuane. Optuživan je i uslovno osuđivan za brojna krivična dela povezana sa drogom i nasiljem, zbog čega je od 2014. godine ostao bez dozvole za boravka u Austriji. Međutim iako je još tada trebao da bude deportovan, pošto kenijske vlasti nisu dostavile potrebna dokumenta on je ostao i ilegalno boravio na području Austrije.

ubistvo-u-becu.jpg
Printscreen Krone.at 
Foto Printscreen krone.at

U međuvremenu u maja 2015. je ostao i bez smeštaja u bečkoj opštini Otakring i od tada policija nije uspela da ga pronađe i uhapsi zbog počinjenih krivičnih dela. Sve do utorka kada ga privode saslušavaju jer je razbio prozor i urinirao u ulazu zgrade i zatim puštaju na slobodu. Da bi u sredu rano ujutro ubio Mariju koja je krenula na posao.

Ni posle ispitivanja nije jasan motiv ovog monstruoznog ubistva čistačice. Kenijac se nalazi u zatvoru Josefštat u Beču. Istražni postupak je u toku. Prema izjavi tužilaštva optuženi ne sarađujen, a zbog sumnje na psihički poremećaj i pitanje koliko je bio svestan u trenutku kada je počinio zločin, Kenijac će biti podvrgnut psihičkom veštačenju.

Porodica i prijatelji ubijene Marije, kažu d aje bila žena mekog srca i pitaju se iznova zašto je jedna tako divna majka, baka, supruga tako brutalno ubijena.