Obilne snežne padavine izazvale su haos u Austriji, pojedinim delovima Nemačke i Švajcarske gde su putevi blokirani, vozovi stali, a škole zatvorene.

U Bavarskoj gde je palo najviše snega, Crveni krst je pomagao je vozačima koji su oastali zavejani u automobilima na putu, a jedan dečak od devet godina poginuo je nedaleko od Minhena kad je drvo palo na njega. U Švajcarskoj je prednji dio jednog hotela oštećen u lavini, a u Švedskoj i Norveškoj snežna oluja je blokirala puteve.

U Austriji je spasen poljski skijaš (41) iz dva metra dubokog snega u koji je upao na području skijaškog centra Šlosalmban. Ipak, u petak situacija se malo poboljšala u nekim delovima Austrije nego dan ranije kad je napadao sneg i preko tri metra.

Prošle nedelje je poginulo 15 ljudi u Austriji, a dvojica planinara se od prošle subote vode kao nestali. U nekim delovima Austrije i Bavarske neka sela su potpuno odsečena.

"Ovolika količina snega na visinama većim od 800 metara nadmorske visine događa se svakih 30 do 100 godina”, izjavio je Alksander Radlher iz austrijskog Instituta za meteorologiju. Austrijska vojska poslala je helikoptere da uklanjaju sneg sa krošanja drveća kako bi se sprečilo padanje stabala na željezničke pruge, električne vodove i puteve.

U Švedskoj je na severnom delu zemlje duvao snažan vetar, ponegde čak 49,7 metara u sekundi, dok su na severu Norveške vozači noć sa četvrtka na petak proveli na planinskom putu. U Bavarskoj je snijeg paralizovao javni život. Na jugu i istokuobustavljen je železnički saobraćaj, a putevi su zatvoreni zbog drveća koje je palo na njih. Mnogi letovi iz Minhena i Frankfurta su otkazani.

A vojska je poslala 200 vojnika da pomognu ljudima koji su odsečeni u snegu na granici s Austrijom. Pored Minhena poginu je dečak (9) kada je na njega palo drvo. U Švicarskoj je lavina udarila u restoran hotela i tri osobe su povređene.

Nakon što su olujni vjetrovi tijekom noći stvorili snježne nanose u dijelovima Austrije, meteorolozi su izdali novo upozorenje za lavinu.

Idućih par dana očekuje se novi sneg, nakon kratkog predaha u petak sa manje snežnih padavina. Nova velika snežna oluja kreće se prema Alpima, posebno prema području severne i zapadne Austrije, južne Njemačke i istočne Švajcarske. U idućih nekoliko dana opet se očekuje više od metar snega.

Kurir.rs

Foto printscreen