Sastojci
♦ 1,5 - 2 kg štuke
♦ 2 glavice belog luka
♦ 300 g mesnate suve slanine
♦ 3 dl belog vina
♦ 1/2 l vode

Priprema
Štuku očistite, operite i oštrim nožem napravite „zareze“ popreko po celoj ribi s jedne i s druge strane. Svaki zarez malo dublje izbušite špicastim nožem da bi se mogla staviti traka od slanine. Od ukupne količine slanine, pola isecite na trake veličine osam centimetara, širine jedan centimetar, a ostatak iseckajte. Beli luk takođe iseckajte na kockice. U proreze stavljajte trake slanine i beli luk, pobiberite po ukusu i dodajte malo slatke aleve paprike. Celu štuku tako našpikujte. U stomak stavite kocke slanine, belog luka i malo bibera. Tako nadevenu štuku stavite u dublju tepsiju. Prelijte je uljem i vinom i sipajte pola litra vode. Pecite u zagrejanoj rerni oko sat i po na 200 stepeni. Tokom pečenja većom kašikom stalno prelivajte sokom iz tepsije.