Čokoladna torta
Sastojci:
- 125 ml mleka
- 500 g čokolade za kuvanje
- 250 g omekšalog putera
- 250 g šećera
- 4 jajeta
- 100 g gustina
- 250 g keksa
- 3 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 600 ml slatke pavlake
- 6 kašika ruma
Priprema:
Rernu zagrejte na 175 stepeni. Mleko stavite na vatru da se polako zagreva. Naseckajte 100 g čokolade, rastopite je u mleku i ostavite da se smesa prohladi.
Penasto umutite puter i šećer, pa naizmenično sa 50 g gustina umešajte jedno po jedno jaje. Izmešajte zasebno ostatak gustina, keksa, kašiku kakaoa i prašak za pecivo, pa tu smesu umešajte zajedno s prohlađenim čokoladnim mlekom. Testo sipajte u namašćeni kalup (promera 26 cm), pecite ga u rerni 30 minuta, pa izvadite da se ohladi. Zagrejte slatku pavlaku, pa je sklonite s vatre. Krupno naseckajte preostalih 400 g čokolade i rastopite je u pavlaci. Izlijte smesu u posudu za mućenje i ostavite dva sata u frižideru. Čokoladno testo presecite na tri kore, pa ih poprskajte rumom. Ohlađenu čokoladnu smesu promešajte, njom nafilujte kore i tortu ukrasite po želji.
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)