Sastojci:

- 6 kg paradajza jabučara
- 1 kg mesnatih crvenih paprika
- 6 srednjih glavica crnog luka
- 5 čenova belog luka
- 2 veze peršuna
- 100 g šećera
- 3 kašike soli
- 1 kesica cimeta
- 1 dl sirćeta
- nekoliko mlevenih zrna karanfilića

Priprema:
Paradajz operite i isecite na četvrtine. Paprike operite, očistite od semenki i isecite ih na nekoliko delova. Crni luk isecite na četvrtine. Očistite beli luk, peršun operite i sve povrće zajedno kuvajte desetak minuta. Nakon toga ga procedite i ispasirajte (vraćajte povrće nekoliko puta u pasirku kako biste ga što više iskoristili). Posle pasiranja možete i da ga izblendirate.

Masi dodajte šećer, so, cimet i karanfilić i kuvajte na srednjoj vatri. Na početku kuvanja stvaraće se pena i masa se diže, pa morate da mešate kako ne bi iskipelo, ali posle desetak minuta možete slobodno da ostavite paradajz da se lagano krčka i samo ga s vremena na vreme promešajte.

Kuvajte otklopljeno oko sat vremena. Gotovo je kad masa dostigne polovinu zapremine u odnosu na početak.

Pred kraj dodajte sirće i kuvajte još desetak minuta uz neprestano mešanje (zato što počinje da prska).

Vreo kečap sipajte u vruće staklene flaše, njih uvijte u ćebe i ostavite do sutradan da se ohlade.

Savet: Ako želite nekoliko varijanti kečapa, tokom kuvanja a pre pasiranja podelite ga na nekoliko delova, pa u jedan deo stavite pasiranu ljutu papričicu kako biste dobili ljuti kečap, a u drugi, na primer, origano ili bosiljak...