Hleb s maslinama i zapečeni karfiol
- 2 crvena luka
- 1 čen belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 225 g crnih maslina bez koštica
- 750 g brašna
- 1,5 kašičica soli
- 1,5 kocki kvasca (63 g)
- 3 kašike krupno isečenog peršuna
Luk iseći tanko, a beli usitniti, pa ih izdinstati na ulju i ohladiti masu. Iseckati i masline. Zamesiti brašno, so, kvasac, peršun, masline, luk, kao i 475 ml mlake vode. Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom oko 30 minuta. Potom ga premesiti rukama, formirati dve veknice, pa ih staviti na dva pleha prekrivena masnim papirom. Pokriti ih krpom i ostaviti da stoje još 30 minuta. Rernu zagrejati na 220 stepeni. Vekne na nekoliko mesta ukoso zarezati nožem, pa svaku peći oko 40 minuta. Seći ga kad se ohladi.
ZAPEČENI KARFIOL
- glavica karfiola
- 100 g sira
- 100 g maslaca
- 4 jajeta
- brašno
- so, biber, ruzmarin
Skuvajte karfiol u slanoj vodi u koju ste dodali malo mleka. Procedite ga i ostavite da se hladi. Umutite maslac, žumanceta, so i biber. Odvojeno umutite belanca, mleko, sir i brašno. Sjedinite obe mase, stavite karfiol u podmazan pleh i prelijte. Pospite ruzmarinom i pecite u rerni oko 20 minuta na 220 stepeni.
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore