Sastojci: 1 kg boranije 1 veća glavica luka 3 krompira :: 1 šargarepa 1 kašičica aleve paprike 2 kašike paradajz-pirea so, biber, biozačin ulje peršun

Sastojci: Boraniju očistiti, oprati i iseckati na tri-četiri dela (ako je zamrznuta, odmrznuti je).

Na malo ulja staviti iseckan luk, posoliti ga i dinstati dok ne postane staklast. Dodati šargarepu isečenu na kolutiće. Kad omekša, dodati boraniju i sve dinstati nekoliko minuta dok ne postane mekana. Na kraju dodati krompir iseckan na kockice, posoliti, pobiberiti i dodati ostale začine: alevu papriku, biozačin, iseckan beli luk, paradajz-pire (ili jedan iseckan svež paradajz) i zaliti vodom toliko da bude oko dva prsta iznad boranije.

Kad proključa, zatvoriti ekspres lonac i kuvati na tihoj vatri 15 minuta.

Lonac otvoriti kad se rashladi i jelo posuti seckanim peršunom.

Savet: Ukoliko želite da jelo bude pikantno, dodajte mu ljutu alevu papriku