Sastojci:

- 14 komada kora za baklavu
- 1/2 kg očišćenih višanja
- 300 g šećera
- 1 dl ulja
- 100 g prezli
- 3 jajeta
- 1 prašak za pecivo

Za sirup

- 400 g šećera
- 300 ml vode
- 2 kašike soka limuna


Priprema

Prvo pripremiti sirup: pomešati vodu sa šećerom i kuvati oko 10 minuta. U to dodati sok od limuna i kuvati još nekoliko minuta.

Jaja penasto umutiti. Dodati šećer, ulje, prezle i prašak za pecivo i sve dobro sjediniti. Tepsiju premazati uljem i poređati sedam kora, ali tako da se svaka premaže sa dve do tri kašike pripremljenog premaza od jaja. Na sedmu koru staviti višnje (nekoliko višanja ostavite za dekoraciju). Zatim poređajte preostale kore tako što ćete svaku premazati filom od jaja kao i prethodne.

Baklavu pre pečenja iseći na željene komade i peći na 200 stepeni dok ne dobije lepu rumenu boju. Kad se ohladi po svakom komadu poređati višnje koje su ostavljene za dekoraciju i preliti prethodno pripremljenim sirupom. Baklavu poslužiti kad upije sav preliv i kad se potpuno ohladi.