Pita od mesa i krompira
Sastojci: 500 g tankih kora za pitu, 1 srednja glavica crnog luka, 500 g mlevenog mesa po izboru, 3 srednja krompira, so, biber, biozačin
Preliv: 3 jajeta, 1 dl ulja, 1 gust jogurt, 2 dl kisele vode, 1 kašičica soli
Priprema: Luk sitno iseckati i kratko propržiti na malo ulja. Dodati mu mleveno meso, posoliti, dodati malo biozačina i bibera po ukusu i dinstati još nekoliko minuta.
Dok se meso dinsta, oguliti krompire i izrendati na krupnije rende. Pomešati ga s mesom i lukom i ako je potrebno, još malo začiniti. Ostaviti da se masa malo prohladi.
Pleh veličine 35x25 cm premazati s malo ulja i staviti koru koju ste presavili napola.
Premazati je s malo ulja i na nju staviti drugu koru, opet presavijenu. Na nju staviti malo nadeva, pa preko njega novu koru, opet fil i tako redom dok sav fil ne potrošite. Poslednje dve kore treba da budu bez fila, baš kao i prve dve.
Tako pripremljenu pitu iseći i zaliti pripremljenim prelivom (nožem malo razmaknite isečene komade da pita bolje upije preliv).
Preliv: Umutiti jaja, dodati ulje, jogurt, kiselu vodu i so. Ostaviti 30 minuta da se kore dobro natope, a zatim je peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
Ispečenu pitu ostaviti da odstoji petnaestak minuta, pa je poslužiti uz salatu po želji.
"NE PREPORUČUJE SE OPOZICIONIM PRVACIMA SA SLABIJIM SRCEM" Pogledajte četvrtih 100 od 1000 velikih stvari koje su urađene zalaganjem predsednika Vučića