Desert

Sastojci

- 4 do 5 velikih pomorandži
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 100 g krupnije mlevenih oraha
- 100 g čokolade za kuvanje
- 100 g iseckanih grožđica
- 8 kašika oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo

Preliv

- 600 g šećera
- voda

Glazura od čokolade

- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja

Priprema

Koru pomorandže iseckati na sitne kockice i obariti (prokuvati) pet puta (svaki put promeniti vodu), pa je dobro ocediti.

U posudi pomešati koricu od pomorandže, orahe, brašno, grožđice, čokoladu i prašak za pecivo.

Dobro umutiti belanca, pri kraju im dodati dve kašike šećera, još malo mutiti i ostaviti sa strane.

Nakon toga penasto umutiti žumanca sa preostalih šest kašika šećera. Kada se dobro umute, dodati naizmenično oko trećine suve smese i trećine belanaca, polako špatulom mešati, pa opet dodati po trećinu jednog i drugog i na kraju dodati ostatak.

Prebaciti u pripremljenu tepsiju (pomastiti je i posuti brašnom) i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.

Za preliv skuvati šećer i vodu toliko da prekrije šećer (oko dva prsta preko). Vruć kolač preliti vrućim prelivom.

Za glazuru istopiti čokoladu s uljem na tihoj vatri, pa preliti po gotovom kolaču.