Kolač od kikirikija i jabuka
.
SASTOJCI
- 4 jajeta
- 350 g šećera
- 100 g glatkog putera od kikirikija
- 3 dl punomasnog jogurta
- 400 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1,5 kg kiselkastih jabuka
- 2 kašike soka od limuna
- 5 kašika iseckanog kikirikija
- 3 belanceta
- 1 kesica vanilin šećera
PRIPREMA
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Odvojte belanca od žumanaca, pa žumanca umutite u penasti krem sa 200 g šećera i puterom od kikirikija. U smesu malo-pomalo dodajte jogurt, a zatim i brašno pomešano s praškom za pecivo. Pripremljenu smesu ravnomerno razlijte u podmazan pleh.
2. Jabuke oljuštite, isecite ih na listiće i pokapajte limunom da ne potamne. Poređajte ih na biskvitnu smesu tako da se blago preklapaju, pospite ih sa tri kašike kikirikija i pecite pola sata.
3. Belanca s preostalih 150 g šećera, vanilin šećerom i 2 kašike hladne vode umutite u čvrst sneg. Razmažite ga preko jabuka, pa pecite kolač još 15-20 minuta. Kad bude bio gotov, pospite ga preostalim kikirikijem i isecite na kockice.
SUTRA U 13.30: Predsednik Vučić sa predsednicom Državnog zbora Slovenije Klakočar Zupančič