Sastojci
♦ 2 tikvice
♦ 250 g mlevenog mesa
♦ 1 kašika pirinča
♦ 1 glavica crnog luka
♦ 3 kašike ulja
♦ 1 jaje
♦ 1 kašika biozačina
♦ 1/2 kašičice mirođije
♦ biber
♦ 1 paradajz iz konzerve

Sos:
♦ 1 kašika brašna
♦ 2 kašike ulja
♦ 1/2 kašičice mirođije


Priprema
Ugrejati ulje i na njemu ispržiti sitno iseckan luk. Dodati mleveno meso i pržiti dok voda ne ispari. Kada se smesa ohladi, dodati jaje, opran pirinač i začine, pa sve sastojke sjediniti.

Pažljivo odseći krajeve tikvica (pazite da ne odsečete previše), oljuštiti ih i preseći napola, izdubiti ih kašičicom, odstraniti svu unutrašnjost i napuniti ih pripremljenom smesom. Poslagati ih u šerpu i naliti vodom da ogreznu. Dodati mirođiju, isečen paradajz i kuvati na umerenoj vatri. Po potrebi doliti malo tople vode. Tikvice su gotove kada je pirinač skuvan.

U tiganju napraviti zapršku od ulja, brašna i mirođije, u to dodati malo prohlađene čorbice u kojoj su se kuvale tikvice, pa sve to polako sipati u šerpu s tikvicama, malo je prodrmati da se sva tečnost sjedini i ostaviti da krčka još nekoliko minuta.