Domaće bajadere
Sastojci
9 kašika vode
200 g šećera
150 g mlevenih oraha, badema ili lešnika
250 g mlevenog keksa
170 g maslaca
100 g čokolade za kuvanje
Za glazuru
100 g čokolade za kuvanje
malo ulja
PRIPREMA
1. U lonac sipajte vodu, dodajte šećer i zagrejte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte maslac, sklonite s vatre i mešajte dok se sastojci dobro ne sjedine. Nakon toga dodajte orahe i keks, a onda mešajte dok ne dobijete gušću ujednačenu masu. Dobijenu masu podelite na dva jednaka dela.
2. Čokoladu otopite na pari i umešajte je u prvi deo mase. Na poslužavnik stavite mastan papir za pečenje, prebacite prvi deo mase (onaj sa čokoladom) i rukama oblikujte pravougaonik ili kvadrat, pa gornji deo i ivice poravnajte nožem. Na njega stavite drugu masu i učinite isto.
3. Ostatak čokolade istopite na pari, u nju dodajte malo ulja i tom masom prelijte bajaderu. Stavite je u frižider da se stegne, pa je sutradan isecite na kocke i poslužite.
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNICOM SAVETA ZA DUALNO OBRAZOVANJA ŠVAJCARSKE: Ključna uloga u smanjenju stope nezaposlenosti