Rezanci s makom
Sastojci:
♦ 500 g glatkog brašna
♦ malo soli
♦ 1 jaje + 1 žumance
♦ oko 2,5 dl mlake vode
♦ 5 kašika mlevenog maka
♦ 2 kašičice šećera u prahu
♦ malo maslaca
Priprema:
Prosejati brašno, posoliti ga, u sredini napraviti udubljenje, pa dodati jaje, žumance i vodu. Zamesiti testo, formirati ga u kuglu (ili dve) i ostaviti pokriveno da odstoji na sobnoj temperaturi oko pola sata.
Testo dobro razvaljati na pobrašnjenoj površini, iseći ga u trake, složiti jednu na drugu (između ih posuti brašnom) i seći široke rezance (po želji mogu biti tanji, širi, uži ili duži). Kuvati ih u velikom loncu, u kipućoj i malo posoljenoj vodi. Kad isplivaju na površinu, kuvati ih još tri minuta, pa ocediti.
Samleven mak sjediniti sa šećerom, pa tu smesu pomešati s rezancima (na vruće rezance možete prvo staviti malo maslaca, pa kad se on rastopi, tek onda dodati mak pomešan sa šećerom). Jelo služiti vruće.
"DO 31. MARTA GRAĐANI ĆE VIDETI NAJŽEŠĆU BORBU PROTIV KORUPCIJE U POSLEDNJIH 24 GODINE" Vučić: Biće posebni mehanizmi, velike promene u narednih 100 dana