Nijedan praznik ili mrsna krsna slava ne može se zamisliti bez ovog tradicionalnog i ukusnog srpskog jela.

Sastojci (za 50 komada):
♦ 1,5-2 kg mešanog mlevenog mesa
♦ so, biber, biozačin
♦ 700 g crnog luka
♦ 1 glavica belog luka
♦ 2 šolje od 2,5 dl pirinča
♦ listovi kiselog kupusa
♦ 1 l soka od paradajza
♦ suva rebra, kobasice, slanina...

Priprema:
Luk sitno iseckati i propržiti na ulju. Beli luk takođe usitniti. Meso začiniti i dodati crnom luku, a nakon toga i opran pirinač, i sve to dinstati na tihoj vatri. Dodati beli luk. Po potrebi sipati malo vode i dinstati dok pirinač ne bude dopola skuvan.

Og glavice kupusa odvojiti listove koji će se puniti nadevom, a ostatak kupusa naseći na tanke rezance, koji će poslužiti kao podloga za sarme. Ako je kupus jako kiseo, listove isprati vodom. Na dno šerpe prvo staviti deo isečenog kupusa da se sarma ne bi lepila za dno. Sarme zamotati i ređati dublji lonac, a ostatak kupusa staviti preko njih. Dodati suvo meso, slaninu i kobasicu, posuti alevom paprikom, sipati vodu da prekrije sarme, poklopiti, a kada provri, smanjiti vatru i kuvati oko 2,5 sata. Kada je sarma gotova, napraviti zapršku tako što u šerpicu, na vrelo ulje dodate brašno (tako da ne zagori) i alevu papriku, kratko popržiti, pa dodati sok od paradajza i vode ako je potrebno.

Zapršku preliti preko sarme i kuvati još 10-15 minuta.