Krofne
Sastojci
♦ 1 kg mekog brašna
♦ 150 g maslaca
♦ 4 jajeta
♦ 2 kašike šećera
♦ 1 kašičica soli
♦ 1 dl ulja
♦ 3 dl mlakog mleka
♦ 1 svež kvasac (40 g)
♦ 5 do 6 kašičica ruma ili rakije
Priprema
U toplom mleku otopite maslac, pa dodajte kvasac i ostavite da nadođe. U drugoj posudi mikserom dobro umutite jaja, dodajte šećer i polovinu brašna i postepeno mešajući dolivajte mleko i mleko s kvascem. Na kraju dodajte rum (rakiju) i umesite testo dodajući ostatak brašna (u testo možete dodati i malo rendane limunove kore). Testo ne sme biti previše mekano niti pretvrdo. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi i čašom umočenom u brašno vadite krugove, pa ih pokrijte krpom i pustite da odstoje na toplom mestu najmanje pola sata. U dubokoj posudi zagrejte ulje i pecite krofne. Kad se prohlade, napunite ih omiljenim pekmezom ili samo pospite šećerom u prahu.
Savet
Rum (rakija) sprečiće da krofne upiju mnogo ulja, a imaće lepšu koricu!
"S PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE ZIĐIN O DALJOJ SARADNJI" Vučić posle sastanka: Posebno smo se osvrnuli na ekonomski značaj projekata i otvaranje novih radnih mesta