Sastojci

♦ 800 g junećeg mesa (ribić ili vrat)
♦ 200 g Zlatiborac pikant kobasice
♦ 600 g crnog luka
♦ 250 g šargarepe
♦ 5 čenova belog luka
♦ 3 paprike šilje
♦ 1 sveža ljuta papričica
♦ 1½ kg belog krompira
♦ 400 g šampinjona
♦ 0,2 l paradajz soka
♦ so i biber, po ukusu
♦ 3 lovorova lista
♦ prstohvat šećera
♦ 1 kašičica aleve sudžuk tucane paprike
♦ voda za kuvanje
♦ 0,1 l suncokretovog ulja


Priprema

U kotliću ili dubokoj šerpi zagrejati ulje. Na ulju propržiti junetinu isečenu na kocke, cele paprike i ljutu papričicu. Kada je meso oprženo sa svih strana, dodati sitno sečeni crni luk i šargarepu. Sve posoliti, pa dinstati meso i povrće 45 minuta, uz povremeno mešanje. Ako je potrebno, dolivati malo vode da namirnice ne bi zagorele.
Zatim dodati oljušten krompir isečen na kriške, sitno sečeni beli luk, sok od paradajza i preostale začine. Sve naliti vodom toliko da sav krompir bude prekriven. Nastaviti sa kuvanjem jela na srednje jakoj vatri još 45 minuta od momenta kada voda provri. Po potrebi, jelu dolivati pomalo vode.
Nakon toga u paprikaš dodati Zlatiborac pikant kobasicu isečenu na komade i šampinjone presečene na polovine. Nastaviti sa kuvanjem paprikaša jos desetak minuta. Proveriti ukus jelu, pa ako je potrebno posoliti i pobiberiti po ukusu.