Sastojci

♦ 1,5 kg bele ribe
♦ 1 limun, 2 pomorandže
♦ 1 čen belog luka
♦ peršunov list, ruzmarin
♦ maslinovo ulje
♦ 2 jajeta
♦ 2 dl vode
♦ 2 kg krupne morske soli

Priprema

Ribu dobro operite i očistite. Limun i pomorandžu isecite na kolutove, ogulite čen belog luka i operite peršunov list.
Ribu dobro osušite kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusom. Zasecite je kuhinjskim makazama kako biste joj lakše napunili utrobu pripremljenim povrćem i voćem. Naizmenično je punite pomorandžom i limunom, kao i listićima belog luka, i na kraju stavite peršunov list ili ruzmarin.
Ribu malo premažite maslinovim uljem.
Od dva jajeta odvojte belanca, pa ih lagano umutite mikserom u čvrst sneg. Dodajte oko dva decilitra vode i dva kilograma krupne morske soli, i sve zajedno izmešajte.
U posudi za pečenje od polovine pripremljene smese napravite podlogu, na nju položite ribu i prekrijte je ostatkom smese sa solju.
Tako zamotanu, stavite je u rernu na 180 do 200 stepeni i pecite je oko 40 minuta (veća riba - duže se peče).
„Oklop“ od soli razbijte viljuškom ili nožem jer je prilično tvrd. S ribe skinite višak soli, pa je poslužite poprskanu maslinovim uljem.