Prvi slučaj diskriminacije u zdravstvu obolelog od HIV-a završio je na sudu u Sloveniji odlukom da se pacijentu isplati 2.700 evra.

Zubarka koja je odbila da primi pacijenta koji je priznao da je zaražen HIV-om, moraće da plati odštetu pacijentu po odluci Višeg suda u Mariboru, "Večer".

Ova presuda je, kako se navodi, od velike važnosti za kreiranje buduće sudske prakse.

Advokat pacijenta je istakao da kako je njegov klijent bio dvostruko pogođen ovakvim postupkom zdravstvenog radnika - najprije jer je morao da trpi zubobolju, a onda i zbog evidentne diskriminacije jer ima HIV.

Muškarac se u ordinaciju javio s jakom zuboboljom 2016. godine i priznao da da ima HIV virus, ali je napomenuo da je infekcija pod kontrolom i da je mogućnost da nekog zarazi minimalna.

Zubarka ga je nakon toga poslala na snimanje zuba, ali je odbila da ga primi kad se nakon toga javio sa rentgenskim snimkom u dogovorenom terminu.

Advokat pacijenta je naglasio da se zubarka, nakon njegove intervencije kod zaštitnika prava pacijenata i lekarske komore, pismeno izvinila i priznala diskriminaciju tek nakon godinu dana, ali nije pristala dase van suda dogovore o odšteti.

"Moj klijent se, nakon izostanka reakcije zdravstvenih vlasti, odlučio za tužbu i na kraju dobio odštetu, što je dobra pouka za druge i važno za buduću sudsku praksu jer je zakon sasvim jasan i takvu diskriminaciju ne dopušta", kazao je advokat .

Kurir.rs / Vecer.com

Foto: Profimedia