Do našeg dolaska, mala beba je bila zatvorena u vozilu na suncu 45 minuta. Čim smo dobili prijavu građanina koji je to odmah prijavio, dvojica naših službenika krenula su da intervenišu da spasu taj mali život.

Videvši u kakvom je stanju dete, bez oklevanja smo polomili staklo na automobilu, izvukli dete i zbrinuli ga do dolaska Hitne pomoći. Na sreću, dete je dobro, ali je preventivno prebačeno u Izolu, na detaljnu kontrolu – rekao je komandant umaških vatrogasaca Bojan Štokovac.

Prema njegovim rečima, temperatura u vozilu je bila preko 50 stepeni Celzijusa, a dete je bilo znojavo i vidno uznemireno. Nezvanično, reč je o bebi staroj oko 7 meseci.

- Nakon što smo dete izvadili iz auta, pojavili su se roditelji koji su gurali kolica, u kojima je, ni manje ni više, bio njihov ljubimac, rekli su umaški vatrogasci.

Vest o ovom događaju stigla je u 12.45 i samo nekoliko minuta kasnije dete je bilo bezbedno, ispred užarenog automobila.

Nakon što su vatrogasci bili prinuđeni da razbiju staklo na vozilu, pozvana je Hitna pomoć koja je pregledala bebu i utvrdila da, na sreću, nije povređena.

- Beba je iz predostrožnosti prebačena u bolnicu u Izoli. Reč je o stranim državljanima, a vozilo je bilo parkirano na suncu, u blizini hotela. Kada su došli bebini roditelji, verujte mi, imali smo najmanje komunikacije sa njima, najvažnije nam je bilo da bebu sačuvamo, i da bude dobro - rekao je umaški komandant.

Oni su specijalnim alatom razbili staklo na suprotnoj strani od mesta gde se nalazilo dete i izvukli dete. Vatrogasci kažu da su tokom leta, nažalost, ovakve situacije sve češće.

- Da je bilo deset minuta duže u vozilu, ne bi se sve završilo baš najbolje. Pola sata ili 45 minuta u vozilu na suncu, temperatura se popne na 55 stepeni i može se završiti prilično teško - rekao je umaški komandant.

Roditelje je preuzela istarska policija koja obavlja uviđaje.

- Policija je oko 13 sati dobila dojavu da su umaški vatrogasci izvukli bebu iz zaključanog vozila. Policija utvrđuje sve okolnosti događaja - rekla je Nataša Rogić iz PU istarske.

Kurir.rs/24sata.hr