ŠOK SAOPŠTENJE CRNOGORSKIH METEOROLOGA NAKON KATAKLIZME Ovo je objašnjenje zašto nisu predvideli smrtonosnu oluju
Slike vazdušne mase iznad Crne Gore, Foto: Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju

ŠOK SAOPŠTENJE CRNOGORSKIH METEOROLOGA NAKON KATAKLIZME Ovo je objašnjenje zašto nisu predvideli smrtonosnu oluju

Region -

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju saopštio je danas da ne izrađuje vrlo kratkoročnu prognozu vremena (nowcasting) zbog nedostatka meteorološkog radara koji bi omogućio pravovremeno otkrivanje i prepoznavanje opasnih meteoroloških pojava.

Ta institucija je na svom sajtu objavila analizu sinoptičke situacije nevremena koje je danas zahvatilo Crnu Goru.

Crna Gora
foto: Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju

"Sa severa kontinenta preko zapadne Evrope i zapadnog Mediterana otvarala se prostrana, duboka, visinska dolina i postepeno premeštala istočnije, narušavajući termobarički greben iznad centralnog Mediterana i Balkana, koji je za dane vikenda i u ponedeljak uslovljavao veoma toplo vreme u našoj zemlji. Već sinoć na severozapadu i zapadu Balkana, a danas u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji i u našoj zemlji stigla je relativno plitka visinska dolina sa serijom frontalnih talasa koji su mestimično doneli obilne padavine i olujni vetar lokalno sa gradom", istakli su iz Zavoda.

Oni su poručili da je vlažan i hladniji vazduh u sklopu navedene cirkulacije uslovio jaka uzlazna i dinamička kretanja, produkujući jake i obilne padavine, praćene olujnim južnim, a zatim i severnim vetrom.

Crna Gora
foto: Printscreen/Instagram

"U prilog navedenom tumačenju donosimo visinske karte 500 mb za strujnim poljem i izotermama, a u prizemlju polje pritiska na kojima se vidi slabi ciklon iznad južnog Jadrana u terminu kada su pojave bile najizraženije", poručili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Naveli su da je na osnovu prognostičkog materijala sa kojim su raspolagali, Odsek za analizu i prognozu vremena, od sredine prošle nedelje najavljivao naglu promenu vremena i lokalne nepogode.

"Od nedelje u biltenima smo potvrđivali i izaženije i obilnije pljuskove i navodili mogućnost za lokalne nepogode. Na osnovu profesionalnih, službenih, sertifikovanih prognostičkih produkata Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena ECMWF-a izdat je narandžasti meteoalaram u severnim i centralnim predjelima, a žuti za južne oblasti kao dovoljan stepen upozorenja na očekivane vremenske nepogode", zaključili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

O nevremenu se oglasio i MUP, koji je naveo da iz tehničkih razloga Zavod za hidrometerologiju i sezmologiju nije mogao predvideti jačinu i vremenski interval oluje.

"Nevremenom koje je zahvatilo Crnu Goru, posebno je pogođen Primorski region u kojem nažalost imamo i izgubljene živote. U Čanju, na gradilištu život je izgubio turski državljanin dok je u Radovićima od udarca groma stradalo jedno lice. U Petrovcu je jedno lice spašeno iz vode a u Luci Bar je jedan radnik lakše povređen. Pričinjena ja značajna materijalna šteta u luci Bar, Ulcinju, Kotoru i Budvi. U središnjem i severnom delu Crne Gore pričinjena je manja materijalna šteta u vidu oborenih stabala, bez većih oštećenja", ističe se u saopštenju.

Crnu Goru je danas zahvatilo nevreme u kojem su poginula dva muškarca.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja