U Novigradu je uočena gusta pena u blizini obale koju je vetar počeo da nosi obližnjim ulicama, kako se vidi na snimcima koji je podelio "Istramet", ali sudeći po komentarima, to je fenomen koji većina ljudi vidi prvi put u životu.

Iako još nema zvaničnog objašnjenja, razlog za stvaranje ove pene, prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu, mogao bi da bude istovremena kombinacija više faktora – jakih talasa usled vetra i visoke koncentracije organskog materijala u moru.
Usled nedavnog zahlađenja i pojačanog vetra, talasi udaraju o obalu i stvaraju turbulenciju koja zadržava vazduh u vodi. Formiraju se mehurići, koji nisu dovoljno stabilni da sami formiraju penu, ali im pomažu propadajuća flora i fauna, cvetanje mikroalgi, bakterije i gljivice.

"Cvetanje mora kao prirodni fenomen"

Krajem juna na zvaničnom sajtu Novigrada je objavljen prirodni fenomen cvetanja mora u novigradskom akvatoriju, karakterističnom za taj deo godine, tokom kojeg se zajednica fitoplanktona razmnožava u većem broju. Javlja se pod određenim vremenskim uslovima, kao što su promene temperature mora i veće količine padavina u prolećnom periodu, uz povećan unos hranljivih soli azota i fosfora, koje služe kao hrana za fitoplanktone.

Velike količine organske materije se isperu na obalu kada se veliki cvetovi algi razbiju u moru i, nakon što ih talasi uzburkaju, formira se pena. Istovremeno, prilikom razgradnje planktonskih organizama oslobađaju se surfaktanti koji omogućavaju stvaranje stabilne pene jer oblažu mehuriće vazduha i stabilizuju ih, sprečavajući da odmah puknu i deluju kao "lepak".

Da li je opasno po stanovništvo?

Prisustvo pene samo po sebi ne predstavlja rizik, ali može sadržati zagađivače i opasne materije koje su već prisutne u morskoj vodi – kao što su ugljovodonici, sintetički surfaktanti, pesticidi ili toksične alge.

Sve o nevremenu koje je danas zahvatilo Hrvatsku, pronađite u našem odvojenom tekstu.

Kurir.rs/Jutarnji list/ Prenela: M.S.