U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se održavaju lokalni izbori na kojima pravo glasa imaju 3.400.204 registrovana birača.

Biračka mesta otvorena su od 7.00 do 19.00 časova.

Centralna izborna komisija BiH donela je juče odluku o odgađanju izbora u četiri opštine u FBiH koje su pogodile katastrofalne poplave.

Iz CIK-a je ranije saopšteno da je učešće na izborima ovjereno za 296 političkih subjekata i 26.089 kandidata. To obuhvata 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina, te devet lista nezavisnih kandidata.

Za skupštine opština i opštinska veća overeno je učešće 25.703 kandidata, među kojim je 42,61 odsto žena. Kada je reč o kandidatima za načelnike, odnosno gradonačelnike, ima ih 386, od toga je 29 žena.

Na snazi je izborna tišina koja traje do zatvaranja biračkih mesta, odnosno do 19.00 časova.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da u ovom izbornom danu još jednom potvrđujemo da je Republika Srpska demokratsko društvo u kojem narod slobodno bira vlast u opštinama i gradovima.

- Pored izbornih tribina, tokom sedmice prisustvovao sam Potpisivanju protokola o podršci iz budžeta Srpske s predstavnicima opština Grahovo, Glamoč, Drvar i Bosanski Petrovac - navodi Dodik na svom Instagram nalogu.

Dodik je u nedeljnom pregledu dodao, da je razgovarao i sa ministrom inostranih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, koji je potvrdio odlične odnose Srpske i Mađarske i najavio proširenje projekata koji se realizuju.

(Kurir.rs/ATV/Preneo: N. V.)