U RS NEMA OPASNOSTI OD POPLAVA: Iz Јavne ustanove "Vode Srpske" poručeno da se ne očekuje rast vodostaja (VIDEO)

Situacija na svim vodotokovima u Republici Srpskoj je stabilna

Marina Lopičić

Situacija na svim vodotokovima u Republici Srpskoj je stabilna i nema opasnosti od poplava - poručio je Ljubiša Vasić iz Јavne ustanove "Vode Srpske".

Prema sadašnjim prognozama ne očekuje se rast vodostaja na našem području.

Nadležne službe "Voda Srpske" redovno prate prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kao i stanje vodostaja i preduzimaju mere prema situaciji na terenu.

- Nakon katastrofalnih poplava u Srpskoj 2014. godine povećan je sistem zaštite od poplava i ono je sada na znatno većem nivou - naveo je Vasić gostujući u Јutarnjem programu RTRS.

Istakao je da Srpska nadograđuje i unapređuje kapacitete za odbranu od poplava, posebno sisteme ranog upozorenja na poplave.

Vlada Republike Srpske je od 2014. godine do danas uložila više od 250 miliona KM u projekte sanacije i izgradnje objekata odbrane od poplava i druge projekte u sektoru voda da bi stanovništvo Srpske u što većoj meri bilo zaštićeno od poplava.

S obzirom na tešku situaciju u pojedinim državama srednje i istočne Evrope, iz Voda Srpske ranije su naveli da već nekoliko godina zaredom Evropu pogađaju velike poplave sa katastrofalnim posledicama, od Nemačke i Belgije 2021. godine, zatim poplava u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Grčkoj, pa sve do aktuelnih poplava u Austriji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Učestale poplave u Evropi jasan su pokazatelj da čovječanstvo, pa čak i razvijene evropske države, ne mogu da se izbore sa prirodnim katastrofama koje donose ubrzane klimatske promene.

(Kurir.rs/RTRS/Preneo: N. V./Foto: Ilustracija)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

Da li haotične poplave prete i Srbiji? Ciklon Boris pokorio Evropu, stučnjak tvrdi: Ovo se do sada viđalo samo u filmovima, a biće samo gore!  Kurir televizija