Duvan je prodavan na više lokacija u BiH, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 600.000 evra

ISTOČNO SARAJEVO - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva "List 1“ zbog šverca rezanog duvana, koja se izvodi u saradnji s pripadnicima MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko Distrikta BiH.

U toku su pretresi objekata na deset lokacija na području opština Tuzla, Bijeljina, Srebrenik, Gradačac, Brčko, Sarajevo i Istočno Sarajevo zbog sunje na nedozvoljen promet rezanog duvana. Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a nastavak su akcije "List“ koja je realizovana u julu ove godine.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičena organizovana grupa, u periodu od marta do oktobra ove godine, izvršila je krijumčarenje i rasparčavanje radi dalje prodaje, 15 tona rezanog duvana, na koji nisu plaćeni porez ni akcize, a koji je prodavan na više lokacija u BiH, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 600.000 evra.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni pribavili alat i opremu za rezanje i prepakivanje duvana, prevozili ga i prodavali na više lokacija širom BiH. Prikupljeni su i dokazi za krijumčarenje i prodaju duvana na području Hrvatske, pa je ostvarena značajna saradnja sa pravosuđem i policijom Hrvatske.