NJEGOVE IDEJE SU MU NAJVEĆI SPOMENIK: Obeleženo 20 godina od smrti Nikole Koljevića
Foto: PrintScreen YouTube

Jedan od utemeljivača Republike Srpske

NJEGOVE IDEJE SU MU NAJVEĆI SPOMENIK: Obeleženo 20 godina od smrti Nikole Koljevića

Bosna i Hercegovina -

Prošlo je dvadeset godina kako je ovaj svet napustio Nikola Koljević, ali sećanje na njega i dalje živi.

Tim rečima počast jednom od utemeljivača Republike i njenom potpredsedniku odali su stvaraoci i književnici Srpske. A uspomena na Koljevića, napokon je, kažu, vraćena u njegov rodni grad.

Svetlo dana ugledala je spomen ploča, i to na kući u kojoj je rođen. Uskoro će, obećavaju nadležni, grad krasiti i bista slavnog političara i šekspirologa, i to u kampusu Banjalučkog univerziteta. Ipak, najveći spomenik Koljeviću upravo su njegove ideje, kažu oni koji su ga poznavali.

“Moj otac bi, kao što je mnogo puta činio i danas rekao koliko je važno srpsko jedinstvo, koliko oko najbitnijih pitanja moramo biti složni. Rekao bi verovatno i da je Republika Srpska danas najsvetliji i odlučujući putokaz za srpsko pitanje u celini”, kaže Bogdana Koljević, kćerka Nikole Koljevića.

“Nikola je bio visok intelektualac, dobar prijatelj, nacionalno osvešćen Srbin ali je bio čovek koji je cenio sve ljude bez obzira koje su nacionalnosti. Normalno, on je znao da kao intelektualac mora i treba da stane na čelo ljudi koje treba voditi da bi se taj cilj ostvario”, ističe Momčilo Krajšnik.

Tužno je, kažu stvaraoci Republike, što se na pomen Nikole Koljevića, čekalo punih dvadeset godina. Tužno je i što se za to vreme, po tom pitanju nije uradilo ništa. Od predsednika Srpske, stiže obećanje. Lik i delo nekadašnjeg potpredsednika i naučnika, tvrdi, slaviće se svake godine.

“Mislim da Banja Luka danas postaje bogatija za još jednu manifestaciju jednog sećanja i da će ova ploča služiti mnogima koji dolaze i koji žive u Banjaluci. Mnogi ne znaju da je rođen u BL, a sada će to sigurno znati”, poručuje Milorad Dodik, predsednik RS.

Nikola Koljević, kažu njemu najbliži, bio je ugledan i cenjen profesor, naučnik, književnik i političar. Krasila ga je, tvrde, smirenost, bez koje bi, uveravaju, mnoge stvari danas bile drugačije.

(ATV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track