SEĆANJE NA HEROJSKI PODVIG MAJORA MILANA TEPIĆA: 27 godina od smrti narodnog heroja koji je znao šta je DATA REČ!
Foto: YouTube prtscr / RTRS

pomen kod kozarske dubice

SEĆANJE NA HEROJSKI PODVIG MAJORA MILANA TEPIĆA: 27 godina od smrti narodnog heroja koji je znao šta je DATA REČ!

Bosna i Hercegovina -

Na groblju u selu Komlenac, kod Kozarske Dubice, obeleženo je 27 godina od herojskog podviga majora Milana Tepića u kasarni u Bjelovaru, koji se zajedno sa skladištem municije digao u vazduh da bi sprečio da padne u hrvatske ruke.

Tada su stradali on i 19-godišnji vojnik Stojadin Mirković koji i pored Tepićeve naredbe, nije hteo da se preda. Predsedništvo SFRЈ je krajem 1991. godine majora Milana Tepića proglasilo narodnim herojem, poslednjim i jedinim u proteklom ratu.

Povodom 27. godišnjice stradanja majora Milana Tepića, na groblju u njegovom rodnom mestu Komlenac kod Kozarske dubice položeni su venci, i poručeno da njegovo herojsko delo nikada ne sme biti zaboravljeno.

foto: Wikipedia

Dok je trajala borba za kasarnu ЈNA u Bjelovaru, major Milan Tepić, komandant skladišta borbenih sredstava "Barutana" u selu Bedenik, digao je 29. septembra 1991. godine u vazduh magacin sa 170 tona eksplozivnih sredstava da bi sprečio njegovu predaju pripadnicima hrvatskog Zbora narodne garde.

"Јednom ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Јa sam dao reč da ću da branim ovu zemlju, ako joj bude teško", napisao je, između ostalog, u poslednjem pismu major Tepić.

Brojne ulice i gradovi u Srpskoj i Srbiji danas nose ime majora Milana Tepića.

Za zločine i ubistvo pripadnika ЈNA i civila tokom napada hrvatskih snaga na vojne objekte u garnizonu Bjelovar, u septembru 1991. godine, do danas niko nije osuđen.

Kurir.rs / RTRS

Foto: YouTube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track