Predsednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je da je za Republiku Srpsku najvažnije da su opšti izbori prošli u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da su građani slobodno rekli šta misle o političkim ponudama, kao i da se što pre mora pristupiti formiranju novog saziva i Narodne skupštine i Vlade, jer život i potrebe građana ne trpe zastoje.

"Očekujemo zvanično proglašenje rezultata od Centralne izborne komisije BiH da bi, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, krenuli u formiranje, najpre skupštinskih organa, a potom i Vlade Republike Srpske. Volja građana se mora poštovati i to sam govorio i pre izbora. Mora se što pre pristupiti formiranju novog saziva i Skupštine i Vlade", istakao je predsednik Srpske.

On je naglasio da su pred Republikom Srpskom brojni poslovi i izazovi, projekti koji se moraju realizovati, plate i penzije koje se moraju povećavati, uslovi poslovanja unapređivati i zato nema potrebe, ali ni opravdanja u odugovlačenju primene izbornih rezultata.

profimedia0033827876.jpg
Profimedia 
Banjalukafoto: Profimedia


On je naglasio da SNSD i dalje smatra da je za Republiku Srpsku najbolje da ima dobar tim u Sarajevu, što podrazumeva jedinstvo njenih predstavnika u parlamentu BiH.

"I SNSD, i SDS i ostale partije mandate za Parlamentarnu skupštinu BiH dobili su u Republici Srpskoj i u tom smislu smatramo da je i odgovornost svih tih ljudi prema Republici Srpskoj neophodna. Videli smo u protekle četiri godine kako izgleda kada Republika Srpska ne govori, kako iz EU vole reći, jednim glasom. Samo zbog tog jednog glasa Republike Srpske od početka zagovaram jedinstvo političkih partija u Sarajevu.

0202marina-lopicic.jpg
Marina Lopičić 
foto: Marina Lopičić

Svestan sam da su u protekle četiri godine pojedinci iz Saveza za promene radili na štetu Republike Srpske u kojoj su dobili glasove. Kada kažem jedinstvo u Sarajevu, onda u tom jedinstvu ne vidim takve pojedince, ali kao ozbiljan političar ne mogu da vodim dijalog za pojedincima, to mora da se radi sa strankama", istakao je Dodik.


Govoreći o svom budućem radu u Predsedništva BiH, Dodik je naglasio da tamo ide da bi ponovo aktivirao srpski glas u tom telu koji se, kako je rekao, u protekle četiri godine slabo čuo.

On je naglasio da će njegovo ponašanje i rad u Predsedništvu BiH biti u skladu sa Ustavom i u tom smislu će se truditi da se BiH vrati na pozicije koje joj garantuje Ustav.

"Podsetiću da Ustav BiH ne poznaje instituciju visokog predstavnika i smatram da je konačno došlo vreme da se pozdravimo sa tom institucijom, koja je poslednjih godina više odmagala nego pomagala svima u BiH. Paradoksalno je da baš ja, koji ne polažem velike nade u BiH, tražim da joj se omogući i unutrašnji suverenitet na način kako joj je garantovan spoljni. Čemu izbori ako će umesto legalno izabranih funkcionera BiH voditi neizabrani stranci", rekao je.

051001-ap.jpg
AP 
foto: AP


"Situacija u kojoj smo mi krivi, a stranci zaslužni je nepodnošljiva i neprihvatljiva, posebno ako se uzme u obzir da ti isti stranci plasiraju priču o evropskom putu BiH koja je pod njihovom, a ne našom upravom. Stranci su podrivali ustavni poredak ove teritorije koja se zove BiH i sami dali nesumnjiv doprinos tome da se BiH i u njihovim razgovorima danas kategoriše kao propala zemlja. Zato mi moramo da vratimo vlast narodima u BiH i odbacimo svako strano mešanje u unutrašnje stvari u BiH", poručio je predsednik Srpske.

Kurir.rs/RTRS
Foto: Beta/Miloš Miškov