Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) objavio je da službeno otvara postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog planirane garancije Federacije BiH za kredit od 614 miliona evra od kineske Eksimbanke za izgradnju bloka 7 termoelektrane Tuzla.

Pokretanjem ovog postupka Sekretarijat pruža priliku BiH da u roku od dva meseca reaguje na navode o nepoštovanju zakona o Energetskoj zajednici, navodi se u saopštenju Sekretairjata objavljenom u utorak popodne.

Ovaj postupak može potencijalno da dovede do kašnjenja u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji i do privremene obustave finansiranja od strane EU banaka, pišu Nezavisne novine.

Otvaranje postupka je usledilo nakon četiri upozorenja koje je Sekretarijat EZ uputio vlastima Federacije BiH. Ovim upozorenjima je ukazano na to da, prema EU pravilima koje je BiH obavezna da poštuje, predložena garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć.

Pored upozorenja iz EZ i EU, komesar za proširenje Johanes Han je takođe upozorio vlasti BiH da ne odobravaju ovu garanciju, jer je ona u suprotnosti s pravilima EU.

"I komesar Han i Energetska zajednica jasno su se suprotstavili usvajanju ove ilegalne garancije. Nažalost, naši parlamentarci u Predstavničkom domu FBiH, ignorišući ova upozorenja, ipak su je odobrili", prokomentarisao je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

Ukoliko BiH ne preduzme korake za ispravljanje neusklađenosti, slučaj će biti prosleđen najvišem telu za donošenje odluka Energetske zajednice, Ministarskom veću. Kršenje odredbi Ugovora može rezultirati isključenjem iz donošenja odluka u EZ, kašnjenjima u pristupanju EU i privremenim moratorijima evropskih banaka na ulaganja u BiH energetski sektor.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia