BN televizija zauzela je visoko mesto u jednoj od najobuhvatnijih analiza poslovanja 20 najvećih privatnih televizija u 2018. godini na području Jugoistočne Evrope.

Dosadašnje dobro poslovanje u 2018. godini je postalo još bolje. Pro plus, koji upravlja najgledanijim tv stanicama u Sloveniji Pop TV i Kanal A, uspeo je sa zaradi nešto više od 68 miliona evra.

Prihod bi bio i veći kad bi smo posmatrali kćerke firme (prihod veći od 20 miliona evra) ali kako nemamo njihov konsolidirani bilans za analizu objavljujemo samo prihode glavne kompanije, piše mediadaily.biz

Na drugom mjestu, jedno mesto bolje nego 2017. godine, nalazi se srpski Pink international. U odnosu na 2017. godinu Pink je uspeo značajno povećati svoje prihode i time ugroziti prvo mesto PRO PLUSA. Biti će zanimljivo videti podatke za 2019. godinu i hoće li doći do promene na čelu liste.

Iako je povećala svoje prihode hrvatska Nova TV pala je s drugog na treće mesto. Ipak, 2019. godina će biti prva prava pod novom vlasničkom palicom Junajted grupe pa su možda moguće i promene smera poslovanja i prihoda. Za sada je sve vrlo stabilno.

Svoje pozicije su zadržali hrvatski RTL, srpske Prva tv i Arena sport te bosanskohercegovački Al Jazeera Balkans, dok je Planet TV uspeo skočiti na osmo mesto spustivši tako za jedno mesto B92.

Jedina nova televizija na listi je BN televizija koja je s svojim ulaskom s iste izbacila OBN. Među 20 najvećih nema ni jedne televizije iz Crne Gore.

Zanimljiv je takođe podatak da 10 televizija emituje svoj program putem zemaljskih odašljača, a 10 isključivo putem IPTV/KABEL/DTH putem.

Najveći skok prihoda imao je Planet TV čak 33,76 odsto. Drugi po trendu porasta je Šport TV sa 29,28 odsto dok je treći Pink sa 27,16 odsto.

Kurir.rs/Capital.ba
Foto: Profimedia