SA‘ĆE DA NAS BIJU SILE SVETSKE MILICIJE! Popularni bend pevao sa rudarima koji protestuju u Sarajevu
Foto: Printscreen/YouTube

fadile j*bi se!

SA‘ĆE DA NAS BIJU SILE SVETSKE MILICIJE! Popularni bend pevao sa rudarima koji protestuju u Sarajevu

Bosna i Hercegovina -


Rudari iz Federacije BiH nastavili su danas protest pred sedištem entitetske vlade u Sarajevu.

Rudari rudnika uglja iz Federacije BiH nastavili su protest pred sedištem vlade, pred kojim su proveli ceo protekli dan i noć, tražeći bolji materijalni i radni status.

Uprkos činjenici da je predsednik vlade Federacije Fadil Novalić tokom noći organizovao sastanak sa predstavnicima sindikata rudara, uprave Elektroprivrede BiH, u čijem sastavu posluju rudnici i predstavnika nadležnih ministarstava, rešenje za zahteve rudara nije pronađeno pa je prostest nastavljen, prenosi Hina.

"Želio sam da čujem šta je tačno problem i nažalost nisam dobio odgovor. Stoga smo formirali pregovaračku grupu koja treba sa sindikatima rudnika da odluči šta je problem", rekao je Novalić posle ponoćnog sastanka u sedištu vlade, pred kojim su stotine rudara uzvikivali "izdaja, izdaja" i "lopovi, lopovi".

Kako prenosi Jutarnji list, podršku rudarima dali su i članovi benda "Dubioza kolektiv" koji su se odazvali pozivu rudara.

Ispred zgrade Vlade u Sarajevu oko podneva su održali mini koncert. Prva pesma koju je odsvirao ovaj bend je popularna "Evropa", a dogovorili su se da će između svake pesme otpevati "Fadile j**i se, i ti i Vlada Federacije", navode hrvatski mediji.

Rudari traže da im se sadašnja minimalna plata poveća na oko 500 evra i traže smene svih direktora rudnika kao i direktora Elektroprivrede BiH.

Ministar energetike i rudarstva Nermin Džindić rekao je da je potpuno nerealno tražiti smene svih direktora jer bi to dovelo do kolapsa celog sistema upravljanja.

Predsednik sindikata rudara Sinan Husić rekao je da su su ovakvi stavovi vlade neprihvatljivi i da ne postoji drugi način nego da se nastavi sa protestom.

"Mi ne smemo biti poraženi", rekao je on i zahvalio se građanima koji su noćas rudarima donosili hranu i ćebad.

Rudari su u utorak prekinuli sa radom u svih sedam rudnika uglja u Federaciji BiH.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track