Više od 600.000 građana napustilo je Bosnu i Hercegovinu u poslednjih deset godina, pokazuju još uvek nepotpuni podaci Unije za održivi povratak i integraciju u Bosnu i Hercegovinu.

Nažalost, iz godine u godinu raste broj građana koji su napustili zemlju.

– Zaključno sa 2021. naši volonteri su zabeležili odlazak 484.996 građana. Ovom broju treba dodati i podatak da će u 2022. godini Posavski i Zapadnohercegovački kanton izgubiti 15.000 stanovnika, od čega oko 70 odsto mladih, uglavnom iz Odžaka, Domaljevca, Šamca i Modriče - rekao je za "Avaz" predsjednik Sindikata Mirhunisa Zukić.

Masovni odlazak mladih prisutan je i u Doboju i Derventi, Tesliću, Bosanskoj Gradišci, Prijedoru, Prnjavoru.

mladi.jpg
Shutterstock 
Ilustracijafoto: Shutterstock

– Procenat mladih koji odlaze iz Ljubuškog, Širokog Brijega i Gruda je čak 80 odsto. Grahovo je grad duhova, škole su zatvorene u Drvaru i služe samo za glasanje na izborima, istočna Bosna ostaje pusta.

Imamo toliko tužnih gradova i, prema dobijenim podacima, procenjujemo da se u poslednjih deset godina iz Bosne i Hercegovine iselilo 600.000 građana - naveo je Zukić.

Podaci se još prikupljaju i obrađuju, a na terenu to radi 60 volontera, pa bi crna statistika, do koje, izgleda, brinu samo Unija i mediji, mogla da bude i crnja.

Pozitivni primjeri iz Sanskog Mosta, gdje kompanija GAT mladima obezbjeđuje platu od 1.400 KM, Lukavca, opštine koja je pružila značajnu podršku zapošljavanju mladih, ili Bratunca, gde nedostaje vrtića, nažalost nisu dovoljni za promenu ukupne slika.

(Kurir.rs/Avaz.ba)