VOĐA UHAPŠEN, TRAGA SE ZA JOŠ DESETORO Načelnik Vukelić o pljački menjačnice: Svi su iz Gruzije! Verujemo da su i dalje u BiH
Foto: Ustupljene fotografije

VOĐA UHAPŠEN, TRAGA SE ZA JOŠ DESETORO Načelnik Vukelić o pljački menjačnice: Svi su iz Gruzije! Verujemo da su i dalje u BiH

Bosna i Hercegovina -

Trenutno nemamo saznanja da su osobe koje su opljačkale menjačnicu u Banjaluci izašli iz BiH, kaže za ATV načelnik banjalučke Policijske uprave Đurica Vukelić.

Mi smo raspisali potrage za tim svim izvršiocima za kojima tragamo, nemamo trenutno saznanja da su izašli iz države. Sva saznanja nas vezuju za BiH. Ipak je to velika svota novca sa kojim oni fizički raspolažu i teško je taj novac izneti iz BiH. Saznanja pokazuju da su oni još u BiH", kaže Vukelić i dodaje:

"Jedno lice je već lišeno slobode, sprovedeno u OJT Banjaluka i već se nalazi u pritvoru. Pored tog lica, 10 lica se sumnjiči da su učestvovali u izvršenju ovog teškog krivičnog dela - 7 kao pomagači i 3 kao direktni izvršioci. Svih 11 lica su državljani Gruzije."

Načelnik PU Banjaluka kaže da se ne može zaključiti da su imali pomagače iz BiH.

Đurica Vukelić
foto: Printscreen/Youtube/RTRS

"Po svim našim informacijama i sprovedenim radnjama, ne može zaključiti da su imali pomagače ovde. Imali su razrađenu taktiku i ovo im nije prvo krivično delo, kako na teritoriji Srpske i BiH, a tako i na teritoriji drugih evropskih zemalja. Po operativnim saznanjima, imamo informacije da su izvršili krivično delo na teritoriji FBiH, da su izvršili ovo krivično delo i da su pripremali najmanje još jedno krivično delo na teritoriji Srpske", kaže Đurica.

On je objasnio kako je tekla istraga.

"Nama je bilo čudno da nisu bili maskirani, to nam je dalo indiciju da bi mogli biti strani državljani ili da nisu građani Banjaluke. Zatim smo imali to vozilo koje je korišćeno prilikom izvršenja krivičnog dela, pa vozilo kojim su se udaljili i u toku istrage smo došli u posed telefona koji je nađen na trasi kretanja od mesta izvršenja dela do stana kojeg su koristili u Banjaluci. Sva komunikacija je bila na gruzijskom jeziku, čak je bila i lokacija izvršenja krivičnog dela. Moram da se zahvalim graničnoj policiji BiH i Obaveštajno-bezbednostnoj službi uz čiju pomoć smo uspeli da identifikujemo jedno lice na aerodromu u Sarajevu koje se na kraju ispostavilo kao sam organizator te kriminalne grupe, i on je sprovedeni u Tužilaštvo. Kad je uhapšen, krenuo je u Gruziju", kaže Đurica.

On kaže da postoje informacije da je Prijedor bio iduća meta.

"Imamo informacije da su se i lica i vozilo kretali prema gradu Prijedoru, čak su u Novom Gradu bili u jednoj menjačnici, menjali novac, a to je upravo njihov modus operandi, kretanje od menjačnice do menjačnice i traženje povoljnog terena i koja je žrtva najpovoljnija za izvršenje krivičnog dela. Naša verzija je da je posle Banjaluke trebalo da idu u Prijedor da izvrše krivično delo", rekao je za ATV načelnik PU Banjaluka.

Kurir.rs/ATV

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja