Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na zajedničkoj sednici vlada Republike Srpske i Srbije priređenoj u Beogradu u okviru "Svesrpskog sabora" pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" da je današnja deklaracija dveju vlada "istorijski i suštinski nacionalni dokument koji rehabilituje srpske nacionalne interese".

"Srpski nacionalni i državni interes nemaju alternativu", rekao je Dodik.

Naveo je da se deklaracijom obuhvataju svi važni aspekti odnosa RS i Srbije, dodavši da Dodik neće odustati od toga da se 15. februar, Dan državnosti Srbije, obeležava i kao Dan Republike Srpske, a da 9. januar kao Dan nastanka RS.

Dodik je dalje rekao da u RS smatraju da BiH ne može da nastavi sa kršenjem Dejtonskog sporazuma, koji su, kako je naveo, opštih i nesagledivih razmera.

"Bolje je da živimo kao dobre komšije, nego da budemo trajno posvađani ukućani, i da nam to postane način života. Srpski narod trajno želi mir", kazao je on.

Dodik je istakao da "Svesrpski sabor treba da bude pozdravljen i od komšija" jer "Srbi poštuju svakoga, svačiji identitet".

screenshot-1717847156485.jpg
screenshot Video Plus 
foto: screenshot Video Plus

"Srbija se vraća na pozicije da brani Dejtonski sporazum, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću vratila se i obeležavanju zajedničkih datuma iz istorije", naveo je on.

Dodik je kazao da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) "očuvala identitet gotovo u nemogućim okolnostima".

"Ostanimo privrženi tome da se sastajemo svake dve godine. Razumite da nam je veoma teško ostati u BiH sa onima koji nam nameću etiketu genocidnosti", istakao je Dodik.

U Beogradu se danas održava Svesrpski sabor, kojem prisustvuju najviši zvaničnici Srbije i RS, kao i predstavnici Srba iz regiona.

(Kurir.rs/Beta)