DOPUNA ZAKONA: Republika Srpska će moći da koristi zastavu, grb i himnu SRBIJE
Foto: Shutterstock

DOPUNA ZAKONA: Republika Srpska će moći da koristi zastavu, grb i himnu SRBIJE

Bosna i Hercegovina -

Prema zakonu o dopuni zakona o upotrebi zastave, grba i himne, Republika Srpska će moći koristiti i zastavu, grb i himnu Srbije, pored postojećih simbola Republike Srpske.

„Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe.“ stoji nacrtu Zakona o dopuni zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

Drugim rečima, Republika Srpska će koristit i simbole države Srbije.

"Donošenjem novog zakona neće nestati amblem Republike Srpske"

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da donošenjem ovog zakona neće nestati amblem Republike Srpske i himna "Moja Republika", ali će u upotrebi biti i grb Nemanjića i himna "Bože pravde".

Stevandić je istakao da će ovim zakonskim aktom biti dozvoljeno da grbovi budu u upotrebi u svim institucijama i ministarstvima u Vladi Republike Srpske, parlamentu Srpske, kancelarijama, opštinama i da se himna “Bože pravde” izvodi na svim manifestacijama po zakonu.

“Republika Srpska ne odriče se ničega što je stvorila jer su grb i amblem RS naša istorija, a `Moja Republika` lepa pesma. Mi vraćamo svoje tradicionalne vrednosti. Našli smo način da nam to ne mogu da ospore sudovi. To je bila težnja našeg naroda od 2007. godine, od dana ukidanja, i našli smo način da našem narodu vratimo ono što mu pripada”, dodao je Stevandić.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da Ustavni sud BiH ospori ovaj zakon, Stevandić je rekao da je to nemoguće, jer “Republika Srpska nije ukinula i stavila nove simbole, već je na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske sa Srbijom dozvolili njihovu upotrebu”.

Prema obrazloženju, ako se zastava ili grb Republike Srpske ističe u Republici Srpskoj zajedno sa drugim domaćim ili stranim zastavama, grbovima ili drugim amblemima odnosno znacima - zastava, odnosno grb Republike Srpske stavlja se na počasno mesto, ako ovim zakonom drugačije nije određeno a ako se u Republici Srpskoj izvodi himna Republike Srpske i druge strane himne i svečane pesme, himna Republike Srpske izvodi se u redosledu izvođenja prva, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

(Kurir.rs/ Buka/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

06:37

REPUBLIKA SRPSKA JE NAJVEĆA NACIONALNA POBEDA SRBA U POSLEDNJIH 100 GODINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track