TEŠKO BOLESNOM MLADIĆU IZ BiH NOVU ŠANSU ZA ŽIVOT DAĆE ČOVEK IZ SRBIJE Zbog toga je danas morao da se desi JEDAN PRESEDAN
Foto: Printscreen/Facebook

TEŠKO BOLESNOM MLADIĆU IZ BiH NOVU ŠANSU ZA ŽIVOT DAĆE ČOVEK IZ SRBIJE Zbog toga je danas morao da se desi JEDAN PRESEDAN

Bosna i Hercegovina -

Na vanrednoj sednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) jednoglasno je usvojen "Adnanov zakon", odnosno Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu lečenja po hitnom postupku. Za ovaj zakon glasala su 54 delegata. T znači da bi Mostarcu Adnanu Šemiću (22) jetra mogla biti transplatirana do kraja ove sedmice.

Protiv ovog zakona nije bio niko, a nije bilo ni suzdržanih. Ovo je jedan od retkih presedana u zakonodavstvu BiH da se ovako brzo usvoje izmene i pozitivan je primer, koji pokazuje da se mnogo može uraditi za vrlo kratko vreme, kada postoji volja.

Kako saznajemo, preostalo je da se izvrše konsultacije s lekarskim timovima iz Turske ili Hrvatske. Iz jedne od ovih država će doći stručnjaci u BiH i obaviti zahtevnu operaciju.

Šemiću je dijagnosticirana Vilsonova bolest, zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre. Stanje mu se naglo pogoršalo prethodnih dana i sve teže hoda.

S obzirom na to da niko iz njegove porodice nije kompatibilan donor, javio se čovek iz Srbije, koji je krvnom grupom sto odsto kompatibilan.

Međutim, s obzirom na da mu donor nije u krvnom srodstvu operacija ne može biti obavljena u Turskoj pa je zbog apela javnosti došlo do inicijative za izmenu zakona u BiH, kako bi mladić mogao biti operisan.

Kurir.rs/Klix

Bonus video:

01:52

Milici (30) što pre neophodna transplatacija bubrega!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track