Staša Košarac, zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH, zatražio je od Službe za zajedničke poslove institucija BiH informaciju o tome na osnovu kojeg akta ili naloga su zastave BiH na zgradama zajedničkih institucija u Sarajevu spuštene na pola koplja.

RTRS prenosi da je Košarac rekao da Savet ministara nije doneo odluku o proglašenju 11. jula danom žalosti.

On je naglasio da spuštanje zastava na pola koplja predstavlja kršenje zakona, pojasnivši da je to nezakonita aktivnost i nepotrebna provokacija, za šta neko mora da snosi odgovornost.

- Razumem i poštujem bol i patnju porodica žrtava svih naroda. Niko nema pravo da pravi razliku po pitanju ljudskog stradanja - napisao je Košarac na Instagramu.

On je naveo da odnos svih prema današnjem, kao i danima obeležavanja stradanja drugih naroda mora biti pun poštovanja i odgovornosti.

- Takav odnos isključuje bilo kakve provokacije, posebno nezakonite aktivnosti i zloupotrebe - zaključio je Košarac.

Savet ministara je na sednici u utorak odbacio inicijativu da se 11. jul proglasi danom žalosti u BiH, jer prilikom glasanja nije bilo potrebnog konsenzusa.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas se obeležava 29 godina od srebreničkih dešavanja u julu 1995. godine.

(Kurir.rs/RTRS/Preneo: N. V.)

Bonus video:

kurir televizija "REAKCIJE AMBASADE SAD NA SVESRPSKI SABOR SU POSLEDICA NEUSPEHA REZOLUCIJE O SREBRENICI!" Miletić: Pokazuju veliku nervozu!