ČEKA SE POTVRDA SENATA Bajden nominovao novog ambasadora SAD za Bosnu i Hercegovinu
Foto: Printscreen/U.S. Department

ČEKA SE POTVRDA SENATA Bajden nominovao novog ambasadora SAD za Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina -

Američki predsednik Džo Bajden nominovao je Daglasa Džounsa za novog ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini.

Džouns bi na toj funkciji zamenio Majkla Marfija. Džonsovo imenovanje bi trebao potvrditi Senat SAD.

- Čestitamo Dagu Džounsu! Zajedno smo došli u američki diplomatski kor i dobri smo prijatelji i kolege već 33 godine. Poznaje zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu, a ako ga potvrdi Senat, bit će izvanredan američki ambasador - poručio je Marfi.

Daglas D. Džouns je preuzeo svoje dužnosti kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u septembru 2021.

On nadgleda evropsku bezbednost, uključujući NATO, OSCE i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Severnu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i arktičku bezbednost.

Džouns je nedavno služio kao otpravnik poslova i zamenik šefa misije u Misiji SAD-a pri NATO-u od avgusta 2018. do septembra 2021. godine.

Obavljao je još dve dužnosti kao zamenik šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Njegova prethodna domaća zaduženja uključuju direktora Kancelarije za održavanje mira, sankcije i borbu protiv terorizma u Birou za međunarodne organizacione poslove pri Državnom sekretarijatu, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Veću za nacionalnu bezbednost, kao i člana američke delegacije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

U inostranstvu je takođe služio kao stariji civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Džalalabadu u Avganistanu, i u američkim ambasadama u Sarajevu, Dablinu i Tel Avivu.

Džouns ima diplome osnovnih studija sa Bovdoin koledža i magistraturu iz međunarodnih odnosa sa univerziteta Prinston, objavila je Bijela kuća.

Podsetimo, Majkl Marfi je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini od 18. decembra 2021. godine.

Kurir.rs/Avaz

Bonus video:

05:37

BAJDEN JE STARIJI OD NATO, MOŽDA JE VREME DA NEKO MLAĐI PREUZME! Intervju sa Nikolom Lunićem povodom samita NATO-a u Vašingtonu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track