Tužilaštvo Brčko podnelo je žalbu na presudu Osnovnog suda Distrikta, kojom je Mirko Andrić (50) oslobođen optužbe za ubistvo Lovre Čerkezovića kod Brčkog u juna prošle godine.

Tužilaštvo je u žalbi Apelacionom sudu iznelo razloge za donošenje drugačije odluke, navodeći da je u postupku dokazalo da je Andrić u neuračunljivom stanju počinio ubistvo.

Kao navode iz Tužilaštva, krajem prošle godine podigli su optužnicu protiv Andrića zbog sumnje da je 20. juna te godine u Gornjem Zoviku, kod Brčkog, ubio Čerkezovića.

Andrića su teretili da je u blizini planinarskog doma Sv. Bernard, u neuračunljivom stanju, naneo žrtvi više teških povreda usled kojih je preminula.

Kako se navodi u optužnici, nakon što su se uz konzumiranje alkoholnih pića družili u kući žrtve, u susednom Boću, njih dvojica su Čerkezovićevim automobilom došli do Bunarića, a u toku vožnje došlo je do verbalne prepirke i skretanja na šumski put u blizini doma Sv. Bernard.

U optužnici se navodilo da je, kad su izašli iz vozila, Andrić uzeo tvrdi predmet i snažno udario Čerkezovića u predelu donjeg dela leđa, zbog čega je pao na zemlju a dok je oštećeni ležao na leđima, uhvatio ga rukama za vrat.

Zatim i da ga je podigao i bacio na zemlju tako da je žrtva vrhom temena glave pala na tlo, pri čemu je došlo do oštećenja moždine, a zatim i do smrti.

Prema optužnici, Andrić je potom telo odvezao traktorom u šumu udaljenu oko 1,3 kilometra, gde je pronađeno 24. juna.

"Tužilaštvo je u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH sprovelo istragu, okončavši je 11. decembra podizanjem optužnice kojom je Andrića optužilo da je u neuračunljivom stanju počinio protivpravno delo ubistva. Pošto je potvrdio optužnicu, sud je održao glavni pretres, nakon čega je 21. juna ove godine doneo oslobađajuću presudu, ocenivši da Tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi učinio delo za koje se tereti. Tužilaštvo je nakon analize presude i njenih razloga donelo odluku o podnošenju žalbe. Žalbom koju je podnelo Apelacionom sudu, Tužilaštvo je zatražilo izmenu ili ukidanje prvostepene presude i vraćanje postupka pred Osnovni sud", ističu iz Tužilaštva.

Za ubistvo Čerkezovića, Andrić je optužen kao osoba u stanju neuračunljivosti, koja u vreme izvršenja dela nije mogla shvatiti njegov značaj i upravljati svojim postupcima.

Zbog opasnosti da bi mogao ponoviti delo, njemu je odmah po hapšenju određen pritvor, nakon čega je smešten u medicinsku ustanovu, gde je boravio do donošenja presude.

Kada je oslobođen od optužbe, pritvor mu je ukinut rešenjem suda, po službenoj dužnosti.