Sud Bosne i Hercegovine raspisao je danas, na predlog Tužilaštva BiH, crvenu Interpolovu poternicu za zamenikom direktora Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA Zoranom Galićem, objavili su mediji u BiH.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Galić je prošlog meseca pobegao u Hrvatsku kako bi izbegao hapšenje na osnovu istrage iz "Skaj" predmeta i sumnje na korupciju, prenosi RTRS.

Zoran Galić je osumnjičen za primanje poklona i zloupotrebu položaja dok je bio direktor Granične policije BiH. Galića su trebali uhapsiti službenici SIPA, policijske agencije u kojoj je za zamenika direktora imenovan u martu 2023. godine.

sipa-2.jpg
Youtube prtscr / O kalanal 
foto: Youtube prtscr / O kalanal

"Postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznato lice iz institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Zoranu Galiću dostavilo informaciju o istrazi i planiranim merama i radnjama protiv njega", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Galić je 8. jula popodne, nakon što je saznao da će biti uhapšen, ilegalno prešao granicu BiH, te pobegao u Hrvatsku. Istog dana je uhapšen Blagoje Milović, pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje. Uhapšen je i Ivica Bago iz Gruda, grada u zapadnoj Hercegovini, koji je državljanin i BiH i Hrvatske, a koji je ranije hapšen u Splitu i sumnjičen za šverc cigareta.

"Istraga koja se provodi s MUP-om Republike Srpske, u ovom predmetu korupcije visokog nivoa se nastavlja dalje, a sprovodi se uz direktnu podršku EUROPOL-a", saopšteno je tada iz Tužilaštva BiH.

I DALJE U DIREKTORSKOJ FOTELJI

Inače, Galić je putem advokata poslao lični zahtev za razrešenje sa dužnosti, jer ide u penziju, to je prihvatio Nezavisni odbor i prosledio Ministarstvu bezbednosti BiH. Međutim, on juče nije razrešen dužnosti jer su bošnjački ministri tražili usaglašavanje i smenu umesto razrešenja. Ministar odbrane BiH Zukan Helez potvrdio je da je tražio smenu, a ne razrešenje Zorana Galića, jer smatra da bi Galić razrešenjem "opet ostvario neka prava i pogodnosti".

"Pred zakonom moramo biti svi isti i moraju raditi sinhronizovano sudska i izvršna vlast kada je u pitanju zaštita države BiH i njenih interesa. Zbog toga insistiram na smeni, a ne razrešenju Galića", rekao je Helez za Kliks.

Bonus video:

Kurir TV GRAĐANI SEVERNE MAKEDONIJE NE VERUJU VLASTIMA: Dopisnik "Politike" o kriminalu čak i u klinikama: Korupciju IZBACUJU NAPOLJE