Požar u Nacionalnom parku Sutjeska proširio se tokom noći. Gašenje otežava jak vetar. Apelovano da se odobri dolazak helikoptera iz Srbije.

Vremenski uslovi ne pogoduju gašenju vatrene stihije koja se premešta s jednog dela parka na drugi. Travnate površine gore, a najveći izazov je gašenje požara u visokoj borovoj šumi. Osim dva helikoptera Helikopterskog servisa, jednog Oružanih snaga, na terenu su i vatrogasci.

"Ljudi su na terenu, transportovani na lice mesta, ali je nepristupačan teren. Tako da je i rizično, ali eto pokušavamo na sve načine da lokalizujemo požar. I mislim, da ćemo ga u toku dana potpuno rešiti. Osim ove borove šume, teško će biti za gašenje, jer se stvara podzemni požar i onda je to teško sanirati", ekao je direktor Nacionalnog parka Zoran Čančar.

Predsednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković izjavio je da požar na području Nacionalnog parka "Sutjeska" i Zelengore gase vatrogasci iz Foče i pripadnici Republičke uprave civilne zaštite, kao i da bi veći broj helikoptera sigurno značio bržu i efikasniju intervenciju.

screenshot-20240812-124741.jpg
YouTube/ RTRS vijesti 
foto: YouTube/ RTRS vijesti

"Prvo nastupaju jedinice Nacionalnog parka namenjene za gašenje požara u parku. Ukoliko ove snage nisu dovoljne, prema našim propisima, traži se pomoć susednih vatrogasnih jedinica. Kolega mi nije rekao ništa po tom pitanju, da li treba da se traži ili ne. Imamo na raspolaganju zemaljske snage plus helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske", naveo je predsednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković.

screenshot-20240812-124822.jpg
YouTube/ RTRS vijesti 
foto: YouTube/ RTRS vijesti

Najveća odgovornost je na ministru inostranih poslova Elmedinu Konakoviću koji, po rečima Kusturića, skuplja jeftine političke poene dok požar uništava sve pred sobom.

"Poručujem ovima u Sarajevu, koji sprečavaju dolazak helikoptera iz Srbije, da pronađu pomoć helikoptera iz bilo koje druge države da nam pomogne. Lično ću pohvaliti taj potez", naglasio je Kusturić.

Kurir.rs/RTRSIPrenela: M.M.C.

Bonus video:

Kurir Požar u Fabrici Dorado