Situacija na požarištu u rejonu Nacionalnog parka Sutjeska jutros je malo bolja jer vatru gase dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske i dva Oružanih snaga BiH, a očekuje se i dolazak helikoptera iz Srbije.

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Zoran Čančar rekao je za RTRS da gori borova šuma i da se gust dim proširio do Foče i Gacka. Čančar je rekao da je veoma bitan što skoriji dolazak helikoptera iz Srbije, ističući da u situacijama poput ove nema mesta politizaciji.

screenshot-20240812-124833.jpg
YouTube/ RTRS vijesti 
foto: YouTube/ RTRS vijesti

"Požar ne poznaje granice, moramo biti solidarni. Svaki sekund, svaki minut je dragocen, moramo što pre da reagujemo", rekao je on i istakao da je šteta neprocenjiva i da je angažman helikoptera sa većim zapreminama jedini način da vatra bude ugašena.

POŽAR I U BILEĆI

Požarna linija u Bileći, na području od sela Granica do Krstača, duga je 20 kilometara, a vetar otežava gašenje.

bileca-printscreen-rtrs.jpg
Printscreen Rtrs 
foto: Printscreen RTRS

Komandir Vatrogasne brigade Bileća Milan Šulović kaže da da situacija nije dobra, jer se požar, koji je juče stavljen pod kontrolu, noćas ponovo aktivirao. On je naveo da se vatra proširila do sela Podgorje i da gori suva trava i rastinje.

Šulović je istakao da je reč o nepristupačnom terenu i da požar gase vatrogasci i 34 pripadnika Oružanih snaga BiH sa dva vozila. Šulović je rekao da bi angažman helikoptera doprineo smirivanju situacije na požarištu.

Kurir.rs/RTRS/M.CG.

Bonus video:

Kurir požar Aleksinac