ISTORIJSKI DAN ZA SARAJEVSKI ĆEVAP! Sarajevo zaštitilo ovaj proizvod kao autohtoni brend: Evo šta je SLEDEĆE
Foto: Profimedia

ISTORIJSKI DAN ZA SARAJEVSKI ĆEVAP! Sarajevo zaštitilo ovaj proizvod kao autohtoni brend: Evo šta je SLEDEĆE

Bosna i Hercegovina -

Sarajevski ćevap od sada je zaštićen kao autohtoni brend i poseban bosanskohercegovački proizvod.

To je potvrdila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na konferenciji za novinare održanoj u gradskoj Vijećnici, najavivši da uskoro sledi akcija zaštite sarajevskog somuna.

"Pre dve godine smo pokrenuli proces zaštite ćevapa. Nastavićemo raditi na zaštiti autohtonih domaćih proizvoda. On je sada zaštićen kao brend i kao poseban tradicionalni bosanskohercegovački proizvod", naglasila je Karić.

Dodala je da posle same zaštite ćevapa kao brenda sledi zaštita ćevapa u EU.

"Možemo najaviti da posle zaštite ćevapa idemo u akciju zaštite sarajevskog somuna", poručila je Karić.

Prema njenim rečima, Sarajevo je ponosno na istoriju, olimpijsku duh, gastronomska ponuda, koja privlači veliki broj turista, uvek je važna.

"Ako ste došli u Sarajevo, a niste probali ćevape, ne možete otići iz grada", rekla je Karić, pozvavši sve građane da večeras dođu na trg ispred Baščaršijske džamije gde će ćevabdžije pripremiti tri hiljade ćevapa za degustaciju.

Ćevapi
foto: Shutterstock

Direktorka misije USAID u BiH Kortni Čab rekla je da je oduševljena činjenicom da je sarajevski ćevap zaštićen kao brend.

"Osim toga što je ukusan, on je ključni deo gastronomske ponude grada. Kao Amerikanka imala sam sreću da mogu ugostiti puno prijatelja ovde. Osim što su oduševljeni Sarajevom, prva stvar koju uradimo jeste da odemo u ćevabdžinicu", naglasila je.

Direktor agencije za sigurnost hrane Džemil Hajrić izjavio je da se danas obeležava, kako je kazao, "kruna napora" koji su počeli pre nekoliko godina, a tiče se usklađivanja zakonodavstva BiH sa EU.

"Proces je rezultirao time da je Savet ministara BiH usvojilo pravni okvir, koji je omogućio da snažno krenemo sa oznakama geografskog porekla, tradicionalnog ugleda hrane. Sarajevski ćevap je osmi proizvod koji je prošao proceduru i verovatno je jedan od najznačajnijih", naveo je Hajrić.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja