Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Barns stigao je danas u Sarajevo gde se već sastao sa šefom Obaveštajno-bezbednosne agencije Bosne i Hercegovine Almirom Džuvom.

"Reč je o poseti koja je dogovorena ranije. Barns je iskazao podršku u saradnji agencija ali i državi BiH", rekao je Džuvo za Radio Slobodna Evropa. Direktor CIA trebao bi se sastati i s članovima Predsedništva BiH, kao i sa ministrom spoljnih poslova BiH Elmedinom Kokanovićem.

S druge strane, pojedini mediji navode da je reč o iznenadnoj poseti. Interesantno je da je u isto vreme u Sarajevu boravi delegacija Nacionalne garde Merilenda, predvođena brigadnim generalom Ejmi Kremse.

Vilijam Barns, nekadašnji karijerni diplomata i bivši ambasador u Rusiji, centralna je figura u administracije američkog predsednika Džoa Bajdena, budući da je i član Predsedničkog kabineta Bele kuće.

Na poziciju direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) imenovao ga je predsednik Bajden u januaru 2021. godine. Zakletvu je položio zakletvu u martu iste godine, čime je postao prvi karijerni diplomata koji je obavljao dužnost direktora. Predsednik Bajden ga je unapredio u kabinet u junu 2023. godine.

Kurir.rs/RSE/Priredila Milica CG

Bonus video:

kurir televizija "UPOZORENJE DIREKTORA CIA: OVA GODINA ĆE BITI KOBNA ZA UKRAJINU OSIM U JEDNOM SLUČAJU!" Koprivica: Makron je dobio nalog iz SAD