BiH U OPASNOSTI OD ŠIRENJA OPASNOG VIRUSA: Vlast pozvana da preuzme hitne mere, u Evropi bolesti praktično nema od 2007. godine
Foto: Shutterstock

BiH U OPASNOSTI OD ŠIRENJA OPASNOG VIRUSA: Vlast pozvana da preuzme hitne mere, u Evropi bolesti praktično nema od 2007. godine

Bosna i Hercegovina -

Širenje dečje paralize, virusnog oboljenja koje može ostaviti teške posledice po zdravlje dece ali i odraslih osoba, postalo je prernja za Bosnu i Hercegovinu zbog niskog stepena vakcinacije, prenose lokalni mediji.

"S obzirom na visoki rizik, Evropski regionalni centar (RCC) pozvao je Bosnu i Hercegovinu da preduzme hitne mere kako bi se osigurala bolja kontrola i prevencija", stoji u dokumentu RCC, koji je procenio da najmanje 64 odsto stanovništva BiH živi u područjima u kojima je stepen vakcinacije dece ispod 80 posto.

BiH se suočava se s posledicama kampanja protiv vakcinacije
BiH se suočava se s posledicama kampanja protiv vakcinacije foto: EPA-EFE/GAVI/BRENDAN ESPOSITO

Poliovirus je gotovo iskorenjen u mnogim delovima sveta, ali u poslednje vreme predstavlja pretnju, posebno u zemljama s niskom stopom imunizacije. Zbog opasnosti od širenja ove bolesti čak su i Izrael i Hamas pristali na privremeni prekid vatre u Gazi kako bi medicinski timovi tamo obavili vakcinaciju dece, no BiH se sada suočava s posledicama kampanja protiv vakcinacije koje su se proteklih godina širile društvenim mrežama kao i slabe informiranosti stanovništva.

Zbog toga su se ranije među decom vrtićkog i školskog uzrasta počele širiti male boginje, a sada se pojavila opasnost i od epidemije dečje paralize koja u teškim slučajevima može ostaviti trajne posledice odnosno prouzrokovati doživotnu paralizu.

vakcina, vakcinacija, male boginje
foto: EPA

Vijeće ministara BiH tek je usvojilo izveštaj stanju i aktivnostima u borbi protiv poliomijelitisa za 2023. godinu, a u tom dokumentu stoji kako je pokrivenost vakcinacijom ispod optimalnog nivoa, što je dovelo do toga da se zemlja smatra visokorizičnom.

Zahvaljujući vakcinaciji broj slučajeva dečje paralize u svetu se smanjio za više od 99 posto od 1988. godine, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je Evropu 2007. proglasila slobodnom od dečje paralize. Ona ipak nije iskorenjena u čitavom svetu jer je i dalje ima u delovima istočne Azije, Afrike i istočnog Mediterana, a s obzirom na pojačane migracione tokove pojavio se rizik od njenog ponovnog širenja i na evropskom kontinentu.

Kurir.rs/Jutarnji/M.CG.

Bonus video:

02:09

TURNIR ZA OSOBE SA CEREBRALNOM PARALIZOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track