KONTINUITET NAPADA NA SRBE U MOSTARU: Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba pita ambasadore u BiH zašto nisu došli u Bačeviće
Foto: Printscreen facebook

USTAŠKI SIMBOLI ŠIROM GRADA

KONTINUITET NAPADA NA SRBE U MOSTARU: Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba pita ambasadore u BiH zašto nisu došli u Bačeviće

Bosna i Hercegovina -

Poslednja dešavanja u naselju Baćevići, te ispisivanje ustaških simbola i napad na Srbe koji su uklonili nalepnice sa slovom "U" i kukastim krstovima, ne doprinose suživotu na ovim prostorima, rekao je predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.

Ovo, prema njegovim rečima, predstavlja kontinuitet napada na Srbe u Mostaru, a da u tome podjednako učestvuju i Hrvati i Bošnjaci.

"Poslednji napad u povratničkom naselju Baćevići je osmi napad ove godine na Srbe u Mostaru. Prvi se desio za pravoslavni Božić kada je kamenovana srpska kuća Šantića u naselju Bijelo Polje, a nakon toga i pravoslavna crkva u istom naselju" naveo je Radanović za RTRS.

Đorđe Radanović
Đorđe Radanović foto: Printskrin/Facebook

Naredni veći incident bio je nezakonit pokušaj deložacije Dragana Zlatkovića uprkos aktu Pravobranilaštva FBiH, kojim se preciziralo da se njegov stan ne nalazi u Fondu stanova kojim upravlja FBiH.

Radanović je naveo da se napad na Srbe desio i 14. juna kada je zapaljen automobil Draga Rupara, za šta su veštaci rekli da je podmetnuti požar, što, prema njegovim rečima, govori da je bio direktan umišljaj da se ošteti imovina, te zaplaše Rupar i ostali Srbi.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH podsetio je da se prethodne godine dogodilo desetak napada na Srbe u Mostaru.

Podsećamo, na igralištu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići više nepoznatih osoba napalo je srpsku decu, a igralište i selo oblepljeno je kukastim krstovima, slovom "U" i "HVO".

"Niti jedan ambasador u BiH nije došao u Baćeviće da se uveri šta se tamo dogodilo", dodao je Radanović.

Kurir.rs/RTRS/M.CG.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track