U Nacionalnom parku "Drina" kod Srebrenice je pre nekoliko dana izbio šumski požar, a situacija je alarmantna. Vatrena stihija preti selu Luke, gde se meštani na sve moguće načine bore s ovom pretnjom.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, meštani sela Luke grabuljama i lopatama pokušavaju da se izbore sa požarom koji polako ide uz brdo prema njihovom selu.

Što se tiče pomoći, poslednja dva dana su aktivni helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske, a očekuje se pomoć i helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Međutim, helikopteri dolaze ujutro i imaju dva ili tri preleta, kako je rečeno od meštana susednih sela. Što se tiče vatrogasaca, oni kažu da nije moguće ovaj požar gasiti sa zemlje jer je teren nepristupačan i opasan za ljude, kao i za pristup tehnike.

Načelnik za društvene radnje opštine Srebrenica Adem Mehmedović rekao je da se noćas vratio sa požarišta gde u toku noći dežuraju vatrogasci i radnici šumarstva, Nacionalnog parka i meštani i da se požar i dalje širi nepristupačnim terenom prema Drini i širi vrletima i liticama uzvodno, gde nema nikakve mogućnosti za gašenje.

"Proglasili smo vanredno stanje za mesnu zajednicu Luka. Jutros smo uputili mehanizaciju prema tom selu da proverava puteve i pravi preseke u slučaju da vatra krene prema selu. Pripremili smo i objekte za eventualnu evakuaciju stanovništva ukoliko bude potrebe, jer postoji opasnost od velike količine dima u selu", naveo je Mehmedović.

Na zaustavljanju i sprečavanju širenja vatre kada se približi pristupačnom terenu rade srebrenički vatrogasci, koji su neprekidno na terenu, i radnici šumarstva i Nacionalnog parka, kao i grupa meštana i ne dozvoljavaju vatri da se širi.

(Kurir.rs/Klix/Preneo: A.N.)